Primerjava različnih digitalnih televizij

Osnove ter splošne teme, v zvezi s kabelskimi sistemi !

Moderators: komar, komar, komar

Post Reply
User avatar
DognerDJ
Site Admin
Posts: 1793
Joined: 20 Aug 2009, 11:35
Kabelski ponudnik: Telemach Maribor ( TV ) / T-2 ( Internet )
Paket: Digitalni trojček L + HBO
DVB-C Sprejemnik: Samsung UE-40ES5500 , LG 50PV350
Location: Maribor ( Tabor )

Primerjava različnih digitalnih televizij

Post by DognerDJ »

Čeprav gre v vseh primerih za enak digitalni signal, pa ima vsaka od naštetih možnosti digitalnega oddajanja ima svoje posebnosti, ki jih velja poznati, preden se odločimo za eno ali drugo vrsto sprejema digitalne televizije.

DVB-C proti DVB-S
Medtem ko je za digitalno kabelsko televizijo potreben samo običajni kabelski priključek, ki ga ima v tem trenutku 60 % slovenskih gospodinjstev, pa za digitalno satelitsko televizijo potrebujemo poseben satelitski sprejemnik in satelitski krožnik. Res lahko prek satelitov sprejemamo več različnih kanalov (nekaj tisoč) kot prek kabelskega priključka, vendar moramo za večino (vsaj za tiste, bolj zanimive) plačevati posebno naročnino.
Na satelitih najdemo samo nekatere slovenske nacionalne programe, še manj pa lokalnih programov, medtem ko na kabelskem omrežju UPC ponujamo tako vse slovenske nacionalne kot tudi vse slovenske lokalne programe. Priljubljeni tuji kanali (n.pr. Discovery, National Geographic, filmski kanali) so samo v kabelskem omrežju podnaslovljeni ali pa sinhrozirani v slovenščino.
V digitalnem kabelskem omrežju UPC so celo elektronski programski vodiči (EPG) prevedeni v slovenščino.

DVB-C proti DVB-T
DVB-T je v Sloveniji šele v povojih. Trenutno je aktiven en sam multipleks (to je kanal, prek katerega se prenaša več sočasnih programov), v katerem je šest programov. Šele ob prenehanju analognega oddajanja v začetku leta 2011 se bodo sprostili dodatni kanali (multipleksi), tako da bo prostora za več programov, vendar se DVB-T po številu kanalov ne bo mogla nikoli meriti s digitalno kabelsko televizijo. Razen tega se v DVB-T vsaj do nadaljnjega ne bodo smeli prenašati kanali visoke ločljivosti in tudi ni predvideno prenašanje radijskih kanalov, kar vse vam ponuja digitalni kabel. Novejše digitalne televizijske sprejemnike (LCD oziroma plazma) z digitalnim tunerjem lahko priključimo tako na kabelski priključek kot na anteno.

DVB-C proti IPTV
Čeprav se televizija IP (ali internetna televizija) po številu kanalov lahko meri z digitalno kabelsko televizijo, pa ima na drugi strani določene pomanjkljivosti, ki niso splošno znane.
kvaliteta slike – ker ima širokopasovno omrežje (ADSL) omejeno kapaciteto, ponudniki
internetne televizije dodatno komprimirajo (stiskajo) originalni digitalni signal in s tem poslabšajo kvaliteto slike. Hkrati originalnemu signalu zaradi varčevanja lahko odvzamejo zvočne kanale, večjezične podnapise, programski vodič ali celo teletekst.
UPC na svojem digitalnem kabelskem omrežju ponuja vse programe v neokrnjeni, to je originalni kvaliteti.

Število televizorjev
Zaradi omenjene omejene kapacitete ne moremo na enem širokopasovnem priključku sočasno prenašati več različnih televizijskih kanalov (če bi recimo želeli v dveh sobah gledati različne programe na dveh televizijah, ali če bi želeli en program gledati, drugega pa sočasno snemati). Na digitalni kabelski priključek lahko (podobno kot na analogni kabelski priključek) priključimo tudi več sprejemnikov (ali televizorjev).

Digitalno kodiranje slike
Nekateri ponudniki IPTV so se zaradi omejitev omrežja odločili za prekodiranje digitalne slike iz formata MPEG-2 v bolj varčni format MPEG-4, pri čemer se lahko še dodatno poslabša kvaliteta slike. Še najbolj pa je lahko moteč čas preklapljanja med posameznimi kanali, ki je pri formatu MPEG-2, ki ga uporabljamo v digitalnem kabelskem omrežju, tako rekoč trenuten, krajši od ene sekunde, medtem ko pri formatu MPEG-4 traja tudi dve do tri sekunde.

Televizija visoke ločljivosti

Ne nazadnje, na širokopasovnem omrežju sploh ne moremo prenašati televizije visoke ločljivosti. Teoretično bi to sicer bilo možno, vendar samo tistim naročnikom, ki so dovolj blizu (nekaj 100 metrov) od telefonske centrale ( ne velja za uporabnike na optičnih omrežjih ). Pri digitalnem kabelskem omrežju te omejitve ni, saj bodo vsi naročniki, ki lahko sprejemajo digitalne kanale, sprejemali tudi kanale v visoki
ločljivosti, ne glede na svojo oddaljenost od vozlišč kabelskega omrežja. Že to jesen bo UPC v oddajanje vključil tri kanale v visoki ločljivosti slovenskih televizijskih hiš.

Zasebnost
Za tiste, ki se bojijo nadzora “velikega brata”, pa je mogoče zanimivo dejstvo, da lahko ponudnik internetne televizije v vsakem trenutku ugotavlja, kateri program gledajo, medtem ko ponudnik digitalne kabelske televizije tega nikakor ne more vedeti.

vir:
www.UPC.si

Post Reply